Importanta echipamentelor de compresie musculara in lumea sportului
In ultimii ani, atat sportivii profesionisti, cat si cei amatori isi indreapta atentia catre echipamentele de compresie musculara. Rolul acestuia este unul foarte important, cu toate ca nu toti cunosc utilitatea si beneficiile pe care le aduce, precum si nici sporturilor carora li se preteaza.
Echipamentul de compresie este recomandat a fi purtat pe durata activitatii fizice, in vederea ameliorarii parametrilor de efort, dar si imediat dupa, intrucat va accelera procesul de recuperare. In cazul in care a avut loc un concurs mai greu, ce impune o recuperare mai indelungata, este recomandat sa se poarte echipamentul de compresie chiar si in a treia zi dupa cursa. Nu sunt efectuate studii exacte cu privire la o durata precisa bazata pe ore sau zile ce recomanda purtarea unui echipament de compresie. Acest lucru se face in functie de nevoile fiecarei persoane. Orientativ insa, perioada poate varia de la 4 pana la 8 ore.
Din punct de vedere al recuperarii, se poate vorbi de doua faze, respectiv cea de recuperare activa sau pasiva. Recuperarea activa este cea care presupune miscare, fie ca e vorba de o alergare usoara sau simple plimbari. Recuperarea pasiva este cea care nu implica miscare, o perioada in care picioarele vor ramane nemiscate, iar circulatia sangelui se reduce semnificativ, aceasta fiind specifica, in general, sportivilor care in urma unui concurs urmeaza sa calatoareasca cu masina, trenul sau avionul si sunt nevoiti sa stea intr-un singur loc. In aceasta situatie din urma, sosetele de compresie pentru gambe sau jambierele pot grabi procesul de refacere a musculaturii.
Care sunt echipamentele de compresie?
Pentru alergare este recomandata purtarea jambierelor de compresie pentru gambe si pulpe (cvadriceps si biceps femural). Acestea pot implica si purtarea unor pantaloni scurti suplimentari. Mecanismul de functionare al acestora presupune aplicarea unei presiuni echilibrate la suprafata si pe diferite parti ale corpului, declansand o accelerare a fluxului sanguin, lucru ce determina cresterea nivelului de oxigen la nivelul muschilor si imbunatatind performanta lor.
La linia de start a mai multor competitii, se poate observa clar cum unii alergatori poarta mereu jambierele de compresie, cu toate ca opiniile inca sunt diferite cu privire la functionalitatea lor, intrucat unii sustin ca nu concep practicarea sportului fara ele, in timp ce altii sunt de parere ca efectul lor este unul placebo.
In urma studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca rolul acestora este unul extrem de important, iar efectele pe care le aduc sunt foarte benefice.
- Imbunatatesc circulatia
Imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea acumularii de acid latic din organism sau a altor deseuri metabolice sunt aspecte esentiale, care in sens concret se traduc si prin faptul ca reduc semnificativ febra musculara. Aceasta combinatie de efecte primite asigura metabolismului posibilitatea de a lucra la o rata mai mare, pentru o perioada mai indelungata.
- Tine la distanta umezeala
Materialele din care sunt realizate atat jambierele, cat si sosetele compresive au un mod uimitor de a regla confortul termic al corpului, indiferent de sezon. Asadar, pe durata iernii, acestea vor tine de cald, iar in perioada sezonului cald, acestea vor avea un efect de racorire a corpului, intocmai pentru a preveni umezeala.
- Reduce vibratia musculara si stabilizeaza tendoanele
In timpul unei alergari, piciorul loveste pamantul de aproximativ 80 de ori, ceea ce insemna ca intr-o alergare de o ora, muschii fiecarui picior va fi supus unei forte de impact de aproximativ 4.800 de ori. Grupele mari de muschi, cum sunt coapesele sau gambele oscileaza cel mai mult din cauza vibratiilor care contribuie semnificativ la oboseala muschilor.
Purtarea unui echipament de compresie adaptata acestor nevoi tine la distanta o mare parte din problemele ce ar putea surveni in timpul unei activitati fizice sau dupa terminarea acesteia.
Lasa un raspunsAnuleaza raspuns